31 Mayıs 2009 Pazar

Özgün Uysal Kronolojisi


Cartoonografisi :


1978 - Bursa Hakimiyet Gazetesi, Milliyet Çocuk Dergisi ve Çivi Mizah Gazetesi'nde karikatür çizdi, Deniz Astsubay Hazırlama Okulu'na (İstanbul) girdi.


l978 - 1981 Çivi Mizah Gazetesi'nde karikatür çizdi, İstanbul'da reklam grafikerliği kursu aldı,1979 yılında ilk kişisel karikatür sergisini açtı. Atatürk konulu resim yarışmasında birinci oldu. Deniz Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulları öğrencilerinin şapkalarında kullanmakta oldukları kokartların kreatörlüğünü yaptı.


1981 yılında Deniz Astsubay Hazırlama Okulu'ndan, 1982 yılında ise Deniz Astsubay Sınıf Okulu'ndan birincilikle mezun olarak 2004 yılına kadar 22 yıl süre ile Deniz Kuvvetlerinin yüzer ve karada konuşlu (kıt'a, karargah, kurum) ve Genelkurmay Başkanlığı'nın kadrolarında İdari Astsubay, Personel ve İdari Kısım Astsubayı/Amiri, Personel Müdür Vekili olarak görev yaptı.


1981 - 1983 Bursa Kamera Dergisi'nde reklam grafikerliği, karikatüristlik ve çizgi roman ressamlığı yaptı, bu dergi için afişler tasarlayarak çizdi. 1981 yılında "Bitirim" isimli çizgi kahramanını yarattı.


1983 - 1985 Planet Evrende Zeki Hayat Dergisi'nde UFO gözlemlerini resimledi, aynı dergi için kısa çizgi romanlar hazırladı ve karikatür çizdi. Arada yerel gazetelerde ve mizah dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Ali Recan tarafından yayınlanmakta olan ALFA Yayınları'na ait çizgi roman dergilerinde karikatürler ve kısa çizgi romanlar çizdi. Donanma Vakfı adına Deniz Kuvvetleri tarafından yayınlanan POYRAZ isimli tabloid gazetenin mizah sayfasını hazırladı. Deniz Kuvvetleri Dergisi'nde bazı makaleleri resimledi.


1985 - 1991 Uzun soluklu çizgi romanı Kaptan Mirza'yı çizdi ve bu çizgi romanının üç macerası bir çok gazetede yayınlandı. Çanakkale HHA ile birlikte Hürriyet Gazetesi'nin Truva Festivali ekini hazırladı. Bu dönemde karikatürleri Hürriyet Kelebek Gazetesi'nde, Çarşaf Dergisi'nde, Burası Çanakkale, Çanakkale Haber ve Çanakkale Olay gazetelerinde yayınlandı. Çanakkale Belediyesi'nin tanıtım kitabını resimledi.


1991 - 1996 Yerel gazetelerde karikatürler çizdi, köşe yazıları yazdı. 2 yıl süre ile Gırgır Dergisi'nde karikatürleri yayınlandı. Lösemili Çocuklar için "Biz Bunları Neden Konuşmadık?" isimli kitabı resimledi. NATO Toplam Kalite Faaliyetleri kapsamında, Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nın kalite afişlerini hazırladı. Abs Junger Jung tarafından bazı karikatürleri Almanya'da doktora tezinde kullanılarak bastırılan kitapta yayınlandı.


2000 - 2009 İkinci kişisel karikatür sergisini açtı. Kocaeli ve Balıkesir gazetelerinde çizmeye başladı. 2004 yılında "Donanma Kaplanı" isimli çizgi roman kahramanını yarattı; bu eseri yurt içinde ve Avustralya'da yayınlandı. Bazı mizah dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Bir süre Mehmetçiğin Sesi AY-YILDIZ Bülteni'nde çizdi. Genelkurmay Başkanlığı Basın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dairesi'nde görev yaparken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Atama Dairesi'nde görevli atamadan sorumlu personelin, Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında depremzede personelinin bir kısmına gerçekleştirdiği usülsüz atamalar ve yurtdışı görevlendirmeler esnasında yaptığı haksız uygulamalar ve adam kayırmalara kızarak, 2004 yılında T.S.K.lerinden istekle emekli oldu. Emekli olduktan sonra bazı karikatürleri ADD Diusburg Şubesi tarafından Almanya'da, karikatürleri ve çizgi romanları ise Avustralya'da yayınlandı. Kocaeli gazetelerinde köşe yazarlığı, muhabirlik, temsilcilik, haber müdürlüğü gibi görevlerde bulundu, çizerlik yaptı. 1960'lı yılların Yeşilçam klasiği, İtalyan menşeili "Kilink" filmlerinin devamını yazdı ve 2008 yılında "Kilink Uçan Adam'a Karşı-2, Efsane Geri Döndü" isimli çizgi roman haline getirdi. Aynı yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nden yayın yapan www.questionjar.com (soru kavanozu) isimli sitenin lisanslı çizerliğine kabul edildi.


2009 Halen Mehmet Duru yönetimindeki Haftalık Mizah Dergisi DELİDOLU için çizmektedir.

22 Mayıs 2009 Cuma

Özgün Uysal, Delidolu Mizah Dergisi'nde çiziyor


Sevgili karikatür ve mizah severler; bir süre ara verdiğim çizimlerime tekrar başladım. Karikatürlerimi bundan sonra sadece DELİDOLU Mizah Dergisi'nde takip edebilirsiniz. Delidolu Mizah Dergisi her hafta Çarşamba günleri çıkıyor, aynı gün İstanbul'a, ertesi gün ise tüm Türkiye'ye dağıtımı yapılıyor. DELİDOLU Mizah Dergisi'ni ısrarla bayinizden isteyiniz. ÖZGÜN UYSAL

Ete gene zam geldi


MİNİ PİYANGO : Size de çıkabilir !


Arabın derdi kırmızı pabuç


Böyle de seçim vaadi olur mu?


Ruhsal bunalım


Ekonominin ipleri kimin elinde?


Kaptan'ın Seyir Defteri


Uçan Daire


Dünya güneşin etrafında mı dönüyor)


Azimle Mıçan Taşı Delermiş


Azgın tayfa


Download (Yükleme)


Ellere var da bize yok mu?


Errkek hakem


Zamane Çocukları


Baltacı ile Katerina'nın Maceraları


Uzayda sıkışırsanız ne yaparsınız?


16 Mayıs 2009 Cumartesi

TAN Gazetesi Fenomeni

1983 yılında Ankara'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda görev yaptığım dönemde, o zamanlar yeni çıkan TAN Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Can Ataklı da karargahta Yedek Subay olarak askerlik görevini yapıyordu. Kendisiyle birlikte Merkez Daire Başkanlığı tarafından o dönemler faaliyette olan Donanma Vakfı adına çıkartılan POYRAZ isimli tabloid derginin ekibinde yer almıştım. Ben derginin Poyraz Mizah sayfasını hazırlıyordum; Ataklı da Günaydın Web Offset tesislerinde derginin baskı işlerini ayarlıyordu. O yıllarda Tan Gazetesi de fırtına gibi esiyordu. Hamalından, memuruna, bürokratına kadar herkesin elinde bir Tan Gazetesi vardı. Birgün Ataklı Tan Gazetesi'nin sırrını benimle paylaştı;

-"Günaydın Gazetesi'nin içinde paravanla çevrili bir bölümü Tan Gazetesi'ne ayırdık; yanıma da 4-5 eleman aldım. Yurtdışına giden arkadaşlara erotik dergi siparişi veriyorum. Dergiler geldikten sonra da içinden bazı sayfaları kopartıp bizim elemanlara veriyorum. Hadi bakalım resme göre bir haber uydurun diyorum. Başlıklar da çarpıcı olacak ha!"

"Bizim elemanlar da ilk göze çarptığında farklı anlamlar çıkartılacak "ARABINKİNİ GÖRDÜ, DUDAKLARI UÇUKLADI" gibi acayip başlıklar atıyorlar. Başlığı gören vatandaş, hatun Arabın nesini gördü ki diye merak edip gazeteyi alıyor, Haberin içeriğini okuduğunda ise petrol zengini arabın şişkin cüzdanını gördüğünü öğrenince de cık cık diye tebessüm ediyor. Ha, bir de gazetenin tirajını, sansür uyguladığımız erotik fotoğraflar arttırıyor. Hiç okuma yazma bilmeyen bile, cinsellik tabu olduğundan, sırf resimlere bakmak için Tan Gazetesi'ni satın alıyor. Bu da tirajı arttırıyor. Yani ben Tan Gazetesi'nin Türkiye'nin en çok okunan gazetesi olduğunu iddia etmiyorum ama şundan eminim ki, Tan Gazetesi sırf bu anlattıklarım nedeniyle şu anda Türkiye'nin en çok satan gazetesidir."

Can Ataklı haklıydı da. Gerçekten de o yıllarda Tan Gazetesi Türkiye'nin tirajı ve satışı en yüksek gazetesiydi. Yapılan uygulama etik miydi, değil miydi bu ayrı bir tartışma konusu ama, gerçek olan şuydu ki, Ataklı, cinselliğe aç olan vatandaşa, nabza göre şerbet veriyordu. Daha sonraki yıllarda Ataklı, haftalık bir dergiye verdiği röportajda Tan Gazetesi efsanesini o derginin okuyucularıyla da paylaşmıştı.

14 Mayıs 2009 Perşembe

NASREDDİN HOCANIN 801. DOĞUM YILDÖNÜMÜ ANISINA ‘EŞEK’ KARİKATÜR SERGİSİ

Bursa merkezli Anadolu karikatürcüler Derneği’nin,her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği üyelerinin karikatürlerinden oluşan sergilerden 2 ncisi ilginç bir konu çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Her yıl Nasreddin Hoca’yı anma çerçevesinde yapılan karikatür etkinliklerinden farklı olarak, her zaman göz ardı edilen bir canlıya, Nasreddin Hoca'mızın can yoldaşına, eşeğine dikkat çekiyor. Kurucu üyelerden Kemal Akkoç, eşeğin yaşamımızdaki yerini şöyle tanımlıyor;

“Eşek, varlığını bizlerin tutumuna göre, bizlerle birlikte sürdüren; kulakları, ayakları, kuyruğu uzun; dünyanın en güzel gözlü emekçi hayvanı.

İnsanlık tarihi boyunca hep yanımızda, derdimize, yükümüze, işimize, ağır sorunlarımıza hamal olmuştur. Kişiliğine hep çelişkili sıfatlar yakıştırmışız; "İNATÇI”, "UYSAL”, ÇALIŞKAN”, "TEMBEL”, "ÜRETEN”, "TÜKETEN” "SOYLU”, "SOYSUZ” “AĞZI VAR DİLİ YOK”, "ANIRAN” gibi...”

15 dernek üyesinin 51 çalışmasından oluşan karikatür sergisi 14-20 Mayıs 2009 tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi yanındaki Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 14 Mayıs saat 17:30’da bir kokteyl ile açılışı yapılacak olan sergiye, tüm Bursalılar davetlidir.

Sergi hakkında Anadolu Karikatürcüler Derneği Başkanı Ahmet Aykanat’ın açıklamaları şöyledir;

“3 yıldır sivil bir sosyal dernek olarak büyük özveriyle faaliyet gösteren karikatürcüler bu tür sergilerle toplumun güzellik duygusunu geliştirmektedirler. Aynı zamanda da toplumsal düzen içerisindeki aksayan ve es geçilen konulara dikkat çekmektedirler.”


Sergi yeri: Şefik Bursalı Sanat Galerisi (Tayyare Kültür Merkezi Yanı)
Tarih: 14-20 Mayıs 2009, Kokteyl: 14 mayıs saat: 17:30

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Özgün Uysal da Deli Dolu Mizah Dergisi'nde



Karikatürist Özgün Uysal da Deli Dolu Dergisi'nde.

Özgün Uysal, kadrosunda çocukluk arkadaşı karikatürist Mustafa Kocabaş'ın da olduğu, Genel Yayın Yönetmenliğini Karikatürist Mehmet Duru'nun yaptığı Deli Dolu Mizah Dergisi'nde çizmeye başladı.

Derginin ilk iki sayısında birer karikatürü ile yer alan Uysal'ın, 13 Mayıs'ta çıkan 3 ncü sayıda, "Eski bir çizerden nostaljik esintiler; Büyüklere Masallar" başlığı altında üç karikatürü yer aldı.

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Deli Dolu Mizah Dergisi tam gaz geldi.


“Delidolu” Mizah Dergisi Çıktı


“Adımız gibi DELİDOLU” olacağız diyerek, Mehmet Duru tarafından çıkarılan “DELİDOLU” mizah dergisinin ilk sayısı, 29 Nisan’da İstanbul’da, 1 Mayıs Cuma günü ise tüm Türkiye’de yayınlandı… 2 nci sayısı ise 6 Mayıs'ta çıktı. Derginin kadrosunda; Derya Sayın, Cihan Demirci, Mustafa Kocabaş, Hatice Özbay, Sadık Pala, Cemil Açıkkol, Yaşar Gürsoy, Salih Salı gibi deneyimli isimlerin yanı sıra pek çok genç usta da bulunuyor.
Böylesi bir dönemde mizah dergisi çıkarmanın delilik olduğunu düşünen bir grup mizahçı biraraya gelerek 29 Nisan’da yeni bir mizah dergisini hayata geçirdiler: DELİDOLU…


29 Nisan 2009 tarihinde ülkemizdeki mizah dergileri arasına yeni bir haftalık mizah dergisi katıldı. DPP tarafından dağıtımı yapılan, ilk sayısı 29 Nisan Çarşamba günü İstanbul’da çıkan DELİDOLU, 1 Mayıs’ta tüm Türkiye’de okurla buluştu.. İlk sayısının kapağını 1 Mayıs’a ayıran Delidolu dergisinin en önemli özelliği bu derginin son yıllarda moda olan Leman mizah dergisinden türeyen dergilerden biri olmaması. Yani bu dergiyi Leman’dan ayrılanlar çıkarmıyor. Bu bile öenmli bir yenilik sayılabilir.:)) Leman anlayışından uzakta durmuş mizahçıların ağırlıklı olarak yer aldığı dergi Gırgır’dan yetişmiş kimi deneyimli ustalarla, genç kuşağın çok yeni isimlerini biraraya getiriyor.


Karikatürcü-yayıncı Mehmet Duru tarafından çıkarılan dergi, hayatın içinde yaşayan bir mizah yapmaya özen göstererek, mizah dergilerinin son yıllarda küçük gruplar ve klikler içine sıkışmış marjinal halinden uzakta durmaya çalışacak. DELİDOLU dergisi özellikle genç karikatürcü-mizah yazarları adaylarına şans vererek, yer vererek, onlara telif ödeyerek, yepyeni isimlere yeni bir mizah kapısı açmayı planlıyor.


Derginin FACEBOOK’ta açılan grubunda derginin mizah anlayışı şu şekilde ifade ediliyor: “DELİDOLU olarak mizah dergisinin yazarıyla çizeriyle ve okuyucusuyla iç içe olmasını önemseyen bir dergi olacağız. İşin doğrusu snop bir şekilde insanlara tepeden bakarak değil de, insanların içinde yaşayarak mizah yapılacağını düşünenlerin biraraya geldiği bir dergiyiz ve bu şekilde yayın hayatına başlıyoruz…”


“Adımız gibi DELİDOLU olacağız” diyerek, 29 Nisan’da yayın hayatına atılan dergide: Mehmet Duru, Mustafa Kocabaş, Cihan Demirci, Derya Sayın, Hatice Özbay, Cemil Açıkkol, Lütfü Çakın, Serhat Özev, Sadık Pala, Demirhindi, Gökhan Kalafat, Sedat Mişe, Yaşar Gürsoy, Lilith, Ömer Fikret Şen, Hakan Altuğ, Orhan Karartı, Altuğ Varan, Kader Altınova, İbrahim İibaylı, Erdoğan Oruç, A.Doğan, Saadet Yalçın, Salih Salı gibi hem deneyimli ustalar hem de genç ve yeni isimler bulunuyor. Bu isimlere kısa sürede pek çok deneyimli ustanın ve genç ismin de ekleneceği dergi tarafından belirtiliyor.


Dergi ile ilgili haber ve gelişmeleri, Facebook’taki dergi grubundan da takip edebilirsiniz. Derginin Facebook’taki grup adresi şöyle:




Dergiye ulaşmak için mail adresi:


delidoludergi@gmail.com

DENİZ ASTSUBAY OKULLARI ÖĞRENCİLERİ, 43 YILDAN BERİ BENİM TASARIMIM OLAN ŞAPKA KOKARTINI KULLANMAKTALAR

Tüm kuvvetlere ait askeri öğrencilerin şapka kokartlarında Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden  ve yukarı doğru baktığı için bağımsız bir...