31 Mayıs 2009 Pazar

Özgün Uysal Kronolojisi


Cartoonografisi :


1978 - Bursa Hakimiyet Gazetesi, Milliyet Çocuk Dergisi ve Çivi Mizah Gazetesi'nde karikatür çizdi, Deniz Astsubay Hazırlama Okulu'na (İstanbul) girdi.


l978 - 1981 Çivi Mizah Gazetesi'nde karikatür çizdi, İstanbul'da reklam grafikerliği kursu aldı,1979 yılında ilk kişisel karikatür sergisini açtı. Atatürk konulu resim yarışmasında birinci oldu. Deniz Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulları öğrencilerinin şapkalarında kullanmakta oldukları kokartların kreatörlüğünü yaptı.


1981 yılında Deniz Astsubay Hazırlama Okulu'ndan, 1982 yılında ise Deniz Astsubay Sınıf Okulu'ndan birincilikle mezun olarak 2004 yılına kadar 22 yıl süre ile Deniz Kuvvetlerinin yüzer ve karada konuşlu (kıt'a, karargah, kurum) ve Genelkurmay Başkanlığı'nın kadrolarında İdari Astsubay, Personel ve İdari Kısım Astsubayı/Amiri, Personel Müdür Vekili olarak görev yaptı.


1981 - 1983 Bursa Kamera Dergisi'nde reklam grafikerliği, karikatüristlik ve çizgi roman ressamlığı yaptı, bu dergi için afişler tasarlayarak çizdi. 1981 yılında "Bitirim" isimli çizgi kahramanını yarattı.


1983 - 1985 Planet Evrende Zeki Hayat Dergisi'nde UFO gözlemlerini resimledi, aynı dergi için kısa çizgi romanlar hazırladı ve karikatür çizdi. Arada yerel gazetelerde ve mizah dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Ali Recan tarafından yayınlanmakta olan ALFA Yayınları'na ait çizgi roman dergilerinde karikatürler ve kısa çizgi romanlar çizdi. Donanma Vakfı adına Deniz Kuvvetleri tarafından yayınlanan POYRAZ isimli tabloid gazetenin mizah sayfasını hazırladı. Deniz Kuvvetleri Dergisi'nde bazı makaleleri resimledi.


1985 - 1991 Uzun soluklu çizgi romanı Kaptan Mirza'yı çizdi ve bu çizgi romanının üç macerası bir çok gazetede yayınlandı. Çanakkale HHA ile birlikte Hürriyet Gazetesi'nin Truva Festivali ekini hazırladı. Bu dönemde karikatürleri Hürriyet Kelebek Gazetesi'nde, Çarşaf Dergisi'nde, Burası Çanakkale, Çanakkale Haber ve Çanakkale Olay gazetelerinde yayınlandı. Çanakkale Belediyesi'nin tanıtım kitabını resimledi.


1991 - 1996 Yerel gazetelerde karikatürler çizdi, köşe yazıları yazdı. 2 yıl süre ile Gırgır Dergisi'nde karikatürleri yayınlandı. Lösemili Çocuklar için "Biz Bunları Neden Konuşmadık?" isimli kitabı resimledi. NATO Toplam Kalite Faaliyetleri kapsamında, Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nın kalite afişlerini hazırladı. Abs Junger Jung tarafından bazı karikatürleri Almanya'da doktora tezinde kullanılarak bastırılan kitapta yayınlandı.


2000 - 2009 İkinci kişisel karikatür sergisini açtı. Kocaeli ve Balıkesir gazetelerinde çizmeye başladı. 2004 yılında "Donanma Kaplanı" isimli çizgi roman kahramanını yarattı; bu eseri yurt içinde ve Avustralya'da yayınlandı. Bazı mizah dergilerinde karikatürleri yayınlandı. Bir süre Mehmetçiğin Sesi AY-YILDIZ Bülteni'nde çizdi. Genelkurmay Başkanlığı Basın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dairesi'nde görev yaparken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Atama Dairesi'nde görevli atamadan sorumlu personelin, Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında depremzede personelinin bir kısmına gerçekleştirdiği usülsüz atamalar ve yurtdışı görevlendirmeler esnasında yaptığı haksız uygulamalar ve adam kayırmalara kızarak, 2004 yılında T.S.K.lerinden istekle emekli oldu. Emekli olduktan sonra bazı karikatürleri ADD Diusburg Şubesi tarafından Almanya'da, karikatürleri ve çizgi romanları ise Avustralya'da yayınlandı. Kocaeli gazetelerinde köşe yazarlığı, muhabirlik, temsilcilik, haber müdürlüğü gibi görevlerde bulundu, çizerlik yaptı. 1960'lı yılların Yeşilçam klasiği, İtalyan menşeili "Kilink" filmlerinin devamını yazdı ve 2008 yılında "Kilink Uçan Adam'a Karşı-2, Efsane Geri Döndü" isimli çizgi roman haline getirdi. Aynı yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nden yayın yapan www.questionjar.com (soru kavanozu) isimli sitenin lisanslı çizerliğine kabul edildi.


2009 Halen Mehmet Duru yönetimindeki Haftalık Mizah Dergisi DELİDOLU için çizmektedir.

Hiç yorum yok:

DENİZ ASTSUBAY OKULLARI ÖĞRENCİLERİ, 43 YILDAN BERİ BENİM TASARIMIM OLAN ŞAPKA KOKARTINI KULLANMAKTALAR

Tüm kuvvetlere ait askeri öğrencilerin şapka kokartlarında Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden  ve yukarı doğru baktığı için bağımsız bir...